1 of 2 jaar apk: alles wat je moet weten over de verplichte voertuigkeuring
Als je een auto, motor of ander voertuig hebt in Nederland, dan moet je deze regelmatig laten keuren bij een erkend keuringsstation. Dit heet de Algemene Periodieke Keuring (APK). De APK is een wettelijke verplichting om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Maar wanneer en hoe vaak moet je je voertuig laten keuren? Wat kost een APK keuring en hoe kun je besparen? En hoe kun je je voertuig voorbereiden op de APK? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.
Wat is de APK en waarom is het belangrijk?
De APK is een in Europa wettelijk verplichte keuring voor alle voertuigen die gebruik maken van de openbare weg. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je voertuig op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Hij controleert onder andere de remmen, banden, verlichting, uitlaat, carrosserie en het chassisnummer. Als je voertuig aan alle eisen voldoet, krijg je een keuringsrapport waarop staat dat je voertuig is goedgekeurd. Dit rapport moet je altijd bij je hebben als je met je voertuig rijdt.
1 of 2 jaar apk
DOWNLOAD: https://shurll.com/2vyZBc
Het doel van de APK is om te zorgen dat alle voertuigen op de weg veilig zijn voor jou, andere weggebruikers en het milieu. Een goed onderhouden voertuig heeft minder kans op pech, ongelukken of schade. Bovendien stoot een goed onderhouden voertuig minder schadelijke stoffen uit, zoals CO2 en fijnstof. Daarom is het belangrijk om je voertuig op tijd te laten keuren en eventuele gebreken te laten repareren.
Wanneer en hoe vaak moet je je voertuig laten keuren?
Het APK-keuringsschema
De frequentie van de APK hangt af van het type, de leeftijd en de brandstof van je voertuig. Het RDW heeft hiervoor een handig opgesteld. Hierin kun je zien wanneer je voertuig voor het eerst gekeurd moet worden en hoe vaak daarna. Over het algemeen geldt dat hoe ouder je voertuig is, hoe vaker je het moet laten keuren. Ook de brandstof speelt een rol: voertuigen die op benzine rijden hoeven minder vaak gekeurd te worden dan voertuigen die op diesel of gas rijden. Dit komt omdat diesel- en gasvoertuigen meer vervuilend zijn dan benzinevoertuigen.
Hieronder zie je een overzicht van het APK-keuringsschema voor de meest voorkomende voertuigen:
Type voertuig
Brandstof
Eerste APK na
Daarna elke
Personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg)
Benzine
4 jaar
2 jaar, daarna elk jaar
Personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg)
Diesel, gas of anders
3 jaar
Elk jaar
Zware bedrijfsauto (boven 3.500 kg)
Alle soorten
1 jaar
Elk jaar
Aanhangwagen of oplegger (boven 3.500 kg)
-
1 jaar
Elk jaar
Motorfiets
-
4 jaar
Elk jaar
Bromfiets, snorfiets of brommobiel
-
Nooit
Nooit
De APK-vervaldatum
De datum waarop je voertuig uiterlijk gekeurd moet zijn, heet de APK-vervaldatum. Deze datum kun je vinden op het keuringsrapport, op de website van het RDW of in de RDW-app. Je kunt je voertuig al vanaf twee maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. Als je dit doet, blijft de oorspronkelijke APK-vervaldatum geldig. Bijvoorbeeld: als je voertuig gekeurd moet zijn voor 1 juli 2023 en je laat het keuren op 15 mei 2023, dan is de volgende APK-vervaldatum 1 juli 2024.
Het is belangrijk om je voertuig op tijd te laten keuren, want als je met een verlopen APK rijdt, kun je een boete krijgen van de politie of het RDW. De hoogte van de boete hangt af van het type voertuig en de duur van de overschrijding. Voor een personenauto of lichte bedrijfsauto is de boete 149 als je tot twee maanden te laat bent, en 219 als je langer dan twee maanden te laat bent. Voor een zware bedrijfsauto, aanhangwagen of oplegger is de boete 149 als je tot vier maanden te laat bent, en 219 als je langer dan vier maanden te laat bent.
De brandstofverandering
Soms kan het voorkomen dat je de brandstof van je voertuig verandert, bijvoorbeeld van benzine naar gas. In dat geval moet je dit melden bij het RDW en krijg je een nieuw kentekenbewijs met de gewijzigde brandstofgegevens. Ook kan het zijn dat je voertuig vaker gekeurd moet worden door de brandstofverandering. Bijvoorbeeld: als je een benzinevoertuig hebt dat voor het eerst gekeurd is in 2019, dan moet je het in 2023 weer laten keuren. Maar als je in 2021 de brandstof verandert naar gas, dan moet je het in 2022 al laten keuren.
Wat kost een APK keuring en hoe kun je besparen?
De APK keuringskosten
De kosten van een APK keuring kunnen verschillen per keuringsstation, per type voertuig en per regio. Er is geen wettelijk maximumtarief voor de APK keuring, dus de keuringsstations mogen zelf hun prijzen bepalen. Gemiddeld kost een APK keuring voor een personenauto of lichte bedrijfsauto tussen de 30 en 60. Voor een zware bedrijfsauto, aanhangwagen of oplegger ligt de prijs meestal hoger, tussen de 50 en 100. Voor een motorfiets ligt de prijs meestal lager, tussen de 20 en 40.
De APK keuringskosten zijn alleen voor de keuring zelf. Als je voertuig wordt afgekeurd, moet je ook nog de reparatiekosten betalen om je voertuig weer in orde te maken. Je kunt zelf kiezen waar je je voertuig laat repareren: bij hetzelfde keuringsstation of bij een ander garagebedrijf. Je hebt ook het recht om een herkeuring aan te vragen bij een ander keuringsstation, als je het niet eens bent met de afkeuring. Hiervoor moet je wel binnen twee weken na de afkeuring een afspraak maken en het afkeuringsrapport meenemen.
1 of 2 jaar apk keuring
1 of 2 jaar apk verlengen
1 of 2 jaar apk vervaldatum
1 of 2 jaar apk kosten
1 of 2 jaar apk regels
1 of 2 jaar apk uitstel
1 of 2 jaar apk boete
1 of 2 jaar apk vrijstelling
1 of 2 jaar apk schema
1 of 2 jaar apk check
1 of 2 jaar apk online
1 of 2 jaar apk aanvragen
1 of 2 jaar apk herinnering
1 of 2 jaar apk overslaan
1 of 2 jaar apk vergeten
1 of 2 jaar apk diesel
1 of 2 jaar apk benzine
1 of 2 jaar apk elektrisch
1 of 2 jaar apk hybride
1 of 2 jaar apk lpg
hoe vaak is een auto vanaf bouwjaar verplicht om een APK te laten uitvoeren?
wat zijn de gevolgen van het rijden zonder geldige APK?
waar kan ik mijn auto laten keuren voor de APK?
hoe kan ik de APK-vervaldatum van mijn auto opzoeken?
hoe kan ik de APK van mijn auto verlengen?
hoeveel kost een APK keuring voor mijn auto?
wat zijn de eisen voor een APK keuring?
wat gebeurt er als mijn auto wordt afgekeurd bij de APK?
hoe lang duurt een APK keuring?
hoe kan ik een afspraak maken voor een APK keuring?
kan ik mijn auto eerder laten keuren dan de APK-vervaldatum?
wat is het verschil tussen een grote beurt en een APK keuring?
kan ik mijn auto verkopen zonder geldige APK?
kan ik mijn auto schorsen als ik geen APK wil doen?
kan ik een boete aanvechten als ik geen geldige APK heb?
hoe kan ik een herinnering krijgen voor de APK van mijn auto?
kan ik een vrijstelling krijgen voor de APK van mijn auto?
wat is het nut van een APK keuring?
hoe kan ik een klacht indienen over een APK keuring?
hoe kan ik een second opinion krijgen over een APK keuring?
wat is het verschil tussen een RDW erkend en niet erkend keuringsstation?
hoe kan ik zien of een keuringsstation RDW erkend is?
wat zijn de voordelen van een RDW erkend keuringsstation?
wat zijn de nadelen van een niet RDW erkend keuringsstation?
hoe kan ik besparen op de kosten van een APK keuring?
waar moet ik op letten bij het kiezen van een keuringsstation voor de APK?
wat zijn de meest voorkomende afkeurpunten bij de APK?
hoe kan ik mijn auto voorbereiden op de APK keuring?
wat moet ik meenemen naar de APK keuring?
wat moet ik doen na de APK keuring?
De combinatie met een onderhoudsbeurt
Een manier om te besparen op de APK keuringskosten is om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. Veel keuringsstations en garagebedrijven bieden deze combinatie aan tegen een voordelig tarief. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan: je voertuig wordt niet alleen gekeurd, maar ook onderhouden. Dit kan je op lange termijn geld besparen, omdat je voertuig minder snel slijtage of defecten vertoont. Bovendien verhoogt een goed onderhouden voertuig de kans op een succesvolle APK keuring.
De prijsstunters
Een andere manier om te besparen op de APK keuringskosten is om gebruik te maken van de zogenaamde prijsstunters. Dit zijn keuringsstations die de APK aanbieden tegen een zeer lage prijs, soms zelfs gratis. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar er zitten vaak addertjes onder het gras. Zo kan het zijn dat de prijsstunters extra kosten rekenen voor bepaalde onderdelen of handelingen, die bij andere keuringsstations standaard inbegrepen zijn. Ook kan het zijn dat de prijsstunters strenger of onterecht afkeuren, om zo meer geld te verdienen aan de reparaties. Daarom is het verstandig om altijd goed de voorwaarden te lezen en te vergelijken voordat je kiest voor een prijsstunter.
Hoe kun je je voertuig voorbereiden op de APK?
De APK Check-het-zelf-punten
Voordat je je voertuig naar de APK brengt, kun je zelf al een aantal punten controleren om te zorgen dat je voertuig zo goed mogelijk voor de dag komt. Dit zijn de zogenaamde APK Check-het-zelf-punten, die je kunt vinden op de website van het RDW of in de RDW-app. Hieronder zie je een overzicht van deze punten:
Categorie
Punten
Verlichting
Controleer of alle lampen werken, goed afgesteld zijn en niet beschadigd zijn.
Banden
Controleer of alle banden voldoende profiel hebben (minimaal 1,6 mm), goed op spanning zijn en geen scheuren of bobbels hebben.
Ruiten
Controleer of alle ruiten schoon en heel zijn en geen barsten of sterren hebben.
Ruitenwissers
Controleer of alle ruitenwissers goed werken en geen strepen achterlaten.
Kentekenplaten
Controleer of alle kentekenplaten goed leesbaar en bevestigd zijn en geen roest of vuil hebben.
Spiegels
Controleer of alle spiegels aanwezig, heel en goed afgesteld zijn.
Claxon
Controleer of de claxon goed werkt en een eentonig geluid maakt.
Gordels
Controleer of alle gordels aanwezig, heel en goed functioneren zijn.
Vloeistoffen
Controleer of alle vloeistoffen op peil zijn, zoals de olie, de koelvloeistof, de remvloeistof en de ruitensproeiervloeistof.
De schorsing
Als je je voertuig tijdelijk niet gebruikt, kun je het schorsen bij het RDW. Dit betekent dat je het voertuig niet meer op de openbare weg mag zetten of rijden, maar ook dat je geen wegenbelasting, verzekering en APK meer hoeft te betalen. Je kunt je voertuig schorsen voor een periode van één, twee of drie jaar. Je kunt de schorsing online aanvragen via de website van het RDW of bij een kentekenloket of RDW-balie. Je betaalt hiervoor een schorsingstarief, dat afhankelijk is van het type voertuig en de duur van de schorsing.
Als je je voertuig weer wilt gebruiken, moet je de schorsing beëindigen bij het RDW. Dit kan online of bij een kentekenloket of RDW-balie. Je moet dan weer wegenbelasting, verzekering en APK gaan betalen. Als je voertuig langer dan een jaar geschorst is geweest, moet je het ook opnieuw laten keuren bij een erkend keuringsstation. Dit geldt ook als je voertuig nog niet APK-plichtig was toen je het schorste.
De steekproef
Soms kan het gebeuren dat je voertuig na de APK keuring geselecteerd wordt voor een steekproef. Dit betekent dat een medewerker van het RDW je voertuig nogmaals komt controleren om te zien of de keurmeester zijn werk goed heeft gedaan. De steekproef is gratis en duurt ongeveer een half uur. Je moet hieraan meewerken, anders kun je een boete krijgen van 150.
Als je voertuig wordt goedgekeurd bij de steekproef, krijg je een nieuw keuringsrapport met een geldigheidsduur van 14 maanden in plaats van 12 maanden. Als je voertuig wordt afgekeurd bij de steekproef, moet je de gebreken laten repareren en een herkeuring aanvragen bij hetzelfde keuringsstation. De kosten hiervan worden vergoed door het RDW.
Conclusie
De APK is een verplichte keuring voor alle voertuigen die gebruik maken van de openbare weg in Nederland. Het doel van de APK is om te zorgen dat alle voertuigen veilig zijn voor jou, andere weggebruikers en het milieu. De frequentie van de APK hangt af van het type, de leeftijd en de brandstof van je voertuig. Je kunt zelf zien wanneer je voertuig gekeurd moet worden op het keuringsrapport, op de website van het RDW of in de RDW-app. De kosten van een APK keuring kunnen verschillen per keuringsstation, per type voertuig en per regio. Je kunt besparen op de APK keuringskosten door de APK te combineren met een onderhoudsbeurt of door gebruik te maken van prijsstunters. Je kunt je voertuig voorbereiden op de APK door zelf een aantal punten te controleren, zoals de verlichting, de banden, de ruiten en de vloeistoffen. Als je je voertuig tijdelijk niet gebruikt, kun je het schorsen bij het RDW. Als je voertuig na de APK keuring geselecteerd wordt voor een ste ekproef, moet je hieraan meewerken en krijg je een extra controle van het RDW.
Met deze informatie kun je je voertuig goed voorbereiden op de APK en ervoor zorgen dat je voertuig veilig en milieuvriendelijk blijft. Heb je nog vragen over de APK? Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden.
FAQ
Wat gebeurt er als ik mijn voertuig niet op tijd laat keuren?
Als je met een verlopen APK rijdt, kun je een boete krijgen van de politie of het RDW. De hoogte van de boete hangt af van het type voertuig en de duur van de overschrijding. Bovendien ben je niet verzekerd als je een ongeluk krijgt met een verlopen APK. Daarom is het belangrijk om je voertuig op tijd te laten keuren.
Kan ik mijn voertuig overal laten keuren?
Nee, je kunt je voertuig alleen laten keuren bij een erkend keuringsstation. Dit zijn keuringsstations die een erkenning hebben van het RDW en voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Je kunt een erkend keuringsstation herkennen aan het RDW-keuringsstationbord. Je kunt ook online zoeken naar een erkend keuringsstation bij jou in de buurt via de website van het RDW of de RDW-app.
Hoe lang duurt een APK keuring?
De duur van een APK keuring kan variëren per type voertuig, per keuringsstation en per situatie. Gemiddeld duurt een APK keuring voor een personenauto of lichte bedrijfsauto ongeveer 30 minuten. Voor een zware bedrijfsauto, aanhangwagen of oplegger kan het langer duren, tot wel 90 minuten. Als je voertuig wordt afgekeurd of geselecteerd voor een steekproef, kan het ook langer duren.
Moet ik mijn voertuig ook laten keuren als ik er niet mee rij?
Ja, ook als je je voertuig niet gebruikt, moet je het laten keuren volgens het APK-keuringsschema. De enige uitzondering is als je je voertuig schorst bij het RDW. Dan hoef je geen APK meer te betalen, maar mag je ook niet meer met je voertuig rijden of parkeren op de openbare weg.
Wat moet ik meenemen naar de APK?
Als je je voertuig naar de APK brengt, moet je het volgende meenemen:
Je kentekenbewijs (deel I of de kentekencard)
Je identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Je vorige keuringsrapport (als je die hebt)
44f88ac181
Comments